hogy a tüdő működnek

Ahhoz, hogy megértsük az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF), segít megérteni, hogy a tüdő munkáját. A levegő, amit keresztül levegőt az orr- vagy szájüregbe lefelé halad át a légcső (légcső) két csőbe a tüdőben a hörgők nevezett (Brong-ke-al) csövek vagy a légutak.

A légutak alakú, mint egy fejjel lefelé fa sok ág. A légcső a csomagtartóban. Ez osztja két hörgőkben, vagy a hörgők. Vékonyabb csövek úgynevezett bronchiolusokat ágaznak a hörgőket.

A bronchiolusokat végződnek apró léghólyagjai nevű alveolusok (al-VEE-Uhl-szem). Ezek a légzsákok nagyon vékony falak, és a kis vérerek úgynevezett hajszálerek fut rajtuk keresztül. Jelenleg mintegy 300 millió alveolus normál tüdő.

Amikor a levegő, hogy éppen most beszívta eléri ezeket a légzsákok, az oxigén a levegő áthalad a légzsák falak a vér a hajszálerek. Ugyanakkor, a szén-dioxid (a hulladék gáz) mozog a kapillárisok a levegőbe zsákokkal. Ezt a folyamatot nevezik gázcserét.

Az oxigénben gazdag vér a kapillárisokban azután áramlik nagyobb vénák, amely hordozza a szív. A szív pumpálja a oxigénben gazdag vért minden test szervei. Ezek a szervek nem működhet anélkül, folyamatos oxigénellátást.

Az alábbi animáció azt mutatja, hogy a tüdő működik. Kattintson a “Start” gombra, hogy játszani az animációt. Írásbeli és szóbeli magyarázatok minden keretben. A gombokkal a jobb alsó sarokban, hogy szüneteltesse, indítsa újra, vagy visszajátszani az animáció, vagy használja a görgetősávot alatti gombokkal mozoghat a kereteket.

Az animáció bemutatja, hogy a tüdő oxigén belélegezni, és vigye át a vér. Ez is mutatja, hogy milyen szén-dioxid (a hulladék termék) eltávolítjuk a vérből és a kilégzett.

IPF, hegesedés kezdődik a légzsák falak és a terek körül őket. A hegesedés miatt a falak, a léghólyagjainak vastagabb. Ez megnehezíti az oxigén, hogy áthaladjon a légzsák falak a véráramba.

További információt a tüdő működését, menj az egészségügyi témák Hogy a tüdőre Work cikket.