sérv útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

A sérv akkor keletkezik, ha része egy belső szerv vagy testrész kiáll egy nyíláson keresztül egy másik terület, ahol általában nem található meg. Sok különböző típusú sérvek, de a leggyakoribb az, amikor egy része a bél kiáll át egy gyenge terület a izmos fala a has. Ez okozza az abnormális dudor a bőr alatt a has, általában közel az ágyék vagy a köldök .; Sérv akkor keletkezik a különböző helyszíneken. Egyes sérv születéskor jelen, míg mások fejlesztése felnőttkorban. Sérv lehet nagyítani a megnövekedett nyomás a hasüregben, például az eszközök erőlködés, tartós köhögés, elhízás, vagy a terhesség .; Lágyéksérv – Egy részét belek vagy belső zsír áthatol a gyengeség a lágyék csatorna. Az inguinalis csatorna egy természetes átjáró a hasfalon keresztül a lágyék. A hímeknél inguinalis csatorna tartalmazza az ereket, hogy menjen a here és a légcsatorna, hogy hordozza a sperma a herében. Lágyéksérv 75% -át az összes sérv és ötször gyakoribb, mint a nőké. Ezek lehetnek jelen a csecsemők, de lehet fejleszteni felnőtteknél is .; Femoralis sérv – Ez egy sérv járaton keresztül, amely a nagy erek (a femoralis artéria és véna) között a has és a comb. Ez a fajta sérv okozza dudor a comb csak az ágyék és gyakoribb a nők, mint a férfiak .; Gyomortáji sérv – Egy kis darab kövér kidudorodik egy gyenge a felső hasi izmok között, a köldök és a szegycsont. A legtöbb ember az ilyen sérv közötti korosztály 20 és 50. Az sérv gyakran olyan kicsi, hogy észrevétlen maradhat .; Köldöksérv – Bél vagy zsír kidudorodik a hasfalon keresztül a köldök alatt. A terület a gyengeség a hasi fal lehet nagyon kicsi (kevesebb, mint fél hüvelyk), vagy lehet olyan nagy, mint 2-3 hüvelyk. Köldöksérv gyakori az újszülötteknél, de fokozatosan megszűnik idővel. Ők is előfordulhat felnőtteknél, akik túlsúlyosak vagy a nők, akik már terhes sokszor .; Hasfali sérv – Bél kidudorodik egy gyengesége a hasfal egy olyan területen, ahol már a korábbi műtét. A bőr meg nem gyógyult, de a mögöttes izom húzta szét, így a sérv. Ezek sérv lehet kicsi vagy elég nagy.

Tünetek

A legtöbb sérv okozhat dudor a bőr alatt (kivéve a kihagyás sérv). A helyszín a dudor függ az adott típusú sérv. Például egy lágyéksérv jelenik dudor az ágyék, miközben egy köldöksérv jelenik dudor mellett a köldök. Egyes sérv is okozhat twinges fájdalom vagy kellemetlen érzést, de a legtöbb nem okoz fájdalmat. Sérv általában könnyebb látni köhögés vagy erőlködés. Azt is általában több prominens állás és gyakran megszűnnek fekve .; A sérv akkor “bebörtönözve”, ha egy részét bél csapdába esik a sérv, és nem tudja, hogy csúszik vissza a has. Ritkán a csapdába bél “elkölt.” Ez azt jelenti, hogy a zárt bél meghal, mert a vérellátás lett vágva a szűkület a sérv. Ez súlyos fájdalmat és sürgős műtét .; Diagnózis; A legtöbb ember felfedezzék saját sérv által észre egy dudor. Néha azonban orvosa található egy kis sérv részeként egy rutin vizsgálat. Orvosa a diagnózist fizikális vizsgálattal. Ő lehet kérni, hogy törzs vagy köhögés (különösen állva), ami miatt a dudor könnyebb látni vagy érezni .; Ritkán előfordulhat, hogy a tünetek arra utalnak, sérv, de az orvos nem lesz képes megtalálni az egyik, a vizsgálat idején. Ilyen körülmények között, az orvos ajánlhat egy komputertomográfiás (CT) vagy ultrahang a has .; Várható időtartamát; A legtöbb sérv ugyanaz marad, vagy csak lassan kap nagyobb az idő múlásával. Köldöksérv, azonban egy speciális helyzet. A legtöbb kis köldöksérv jelennek meg, mielőtt a baba 6 hónapos eltűnik, mielőtt a gyermek első születésnapja. Még nagyobb köldöksérv eltűnhet éves kor előtt 3 vagy 4 .; Megelőzés; Fogyás hasznos, ha valaki túlsúlyos. Ha gyakran kell a törzs, ha mozog a belek, beszéljen orvosával. Az orvosa széklet lágyító gyógyszert vagy azt sugallják, hogy módosítsa a diéta, hogy több magas rosttartalmú ételek .; Kezelés; Bár nem minden sérv kell üzemeltetni, sérvek, hogy okoz tüneteket, vagy hogy lesz nagyobb kell javítani egy sebész. Az alkalmazott technika, hogy javítsa ki a sérv függ annak típusától, méretétől és elhelyezkedésétől. A sebészeti lehetőségek közé tartozik; Egyszerűen varrás a hiba zárva; Segítségével háló dugók vagy foltok, hogy helyrehozza a hibát; Performing laparoszkópos műtét kijavítani a hibát. A sebész egy kis bemetszést a bőr és elvégzi a műtétet egy teleszkóp).

Diagnózis

A legtöbb ember felfedezzék saját sérv által észre egy dudor. Néha azonban orvosa található egy kis sérv részeként egy rutin vizsgálat. Orvosa a diagnózist fizikális vizsgálattal. Ő lehet kérni, hogy törzs vagy köhögés (különösen állva), ami miatt a dudor könnyebb látni vagy érezni.

Meddig tart?

A legtöbb sérv ugyanaz marad, vagy csak lassan kap nagyobb az idő múlásával. Köldöksérv, azonban egy speciális helyzet. A legtöbb kis köldöksérv jelennek meg, mielőtt a baba 6 hónapos eltűnik, mielőtt a gyermek első születésnapja. Még nagyobb köldöksérv eltűnhet éves kor előtt 3 vagy 4.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Fogyás hasznos, ha valaki túlsúlyos. Ha gyakran kell a törzs, ha mozog a belek, beszéljen orvosával. Az orvosa széklet lágyító gyógyszert vagy azt sugallják, hogy módosítsa a diéta, hogy több magas rosttartalmú ételek.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Bár nem minden sérv kell üzemeltetni, sérvek, hogy okoz tüneteket, vagy hogy lesz nagyobb kell javítani egy sebész. Az alkalmazott technika, hogy javítsa ki a sérv függ annak típusától, méretétől és elhelyezkedésétől. A sebészeti lehetőségek közé

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát azonnal, ha van jelentős fájdalom helyén a sérv. Ez lehet az első jele annak, hogy a sérv bebörtönzött vagy kizárt. Keresse fel orvosát, ha azt veszi észre egy új, fájdalommentes csomó vagy duzzanat olyan helyen, ahol a sérv általában előfordulnak.

Prognózis

Amikor műtét használnak a javítási sérv, a kilátások általában nagyon jó.