gén variáns kapcsolódik kockázata graft-versus-host betegség

Csinálok egy mérkőzés: HLA csontvelőtranszplantációban

Azonosító “Megengedett eltérések”

Egy új tanulmány részben finanszírozhatja theernment azt mutatja, hogy egy adott genetikai variáns társul nagyobb a kockázata a graft-versus-host betegség (GVHD), gyakori és potenciálisan életveszélyes szövődmény követő csontvelő-transzplantáció. Az eredmények, megjelent a New England Journal of Medicine, kínál új információt, hogy segítsen az egészségügyi szolgáltatók jobban megfeleljenek transzplantációs donorok és a címzettnek.

A csontvelő-transzplantáció életmentő kezelési lehetőség sokak számára a vér betegségek, mint a leukémia, a rák a vérsejtek. Leukémiás betegeknél kap kemoterápiával, sugárterápiával, vagy mind megölik a rákos sejtek a csontvelőben. Azonban ezek a kezelések szintén károsíthatja a csontvelő őssejtek, a prekurzorok az egészséges vér és immunsejtek. Cseréjéhez ezek a sejtek, az orvosok betölt új őssejteket a csontvelőből egy egészséges, genetikailag egyező donor a betegbe.

Hatásait tanulmányozzuk a HLA-DPB 1 Expression on GVHD kockázat

A jobban illeszkedik a donor és a recipiens, annál kevésbé valószínű, hogy a címzett visszautasítja a transzplantáció vagy fejleszteni GVHD. GVHD akkor jelentkezik, ha az átültetett donor immunsejtek-graft-felismerik a címzett, vagy a fogadó, szövetek és külföldi immunválasz ellenük. Akut GVHD befolyásolhatja számos, a test szövetek és szervek, beleértve a bőrt, a máj és a gyomor-bél traktusban. A tünetek súlyossága az enyhétől az életet veszélyeztető és tartalmazhat egy fájdalmas vagy viszkető bőrkiütés, hasmenés, hányinger, sárgaság.

Alkalmazása a megállapítások a klinikai gyakorlat

A transzplantáció előtt a címzettek és leendő donorok gépelt emberi leukocita antigének (HLA), sejtfelszíni fehérjék, amelyek segítik az immunrendszer megkülönböztetni a “saját” (a beteg saját sejtek) származó “nem-saját” (idegen patogének vagy donor sejtek) . Jellemzően orvosok megpróbálja egyeztetni az adományozók és a betegek öt fő HLA típusok: HLA-A, -B, -C, -DRB1 és -DQB1. Minden személy két változatban mindegyik gén, az úgynevezett “allél” -on örökölt az anya és egy apa. Száma HLA a lakosság elég nagy, és ez ritka, hogy megtalálja pontosan illeszkednek egymáshoz a két független ember. Részleges eltérések gyakoriak, különösen a kedvezményezettek a kisebbségi faji és etnikai csoportok, akik viszonylag kis donor közül illő pontos HLA-típusa.

Nem minden HLA eltérések egyenlő. Néhány vezet nagy a kockázata a graft versus host betegség, míg mások kevésbé befolyásolják, és lehet tekinteni “megengedett”. Theernment-kutatónak Effie W. Petersdorf, MD, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ Seattle, Washington, tanulmányok, hogyan kell optimalizálni megfelelő a betegek nem rokon donor minimalizálása GVHD.

Referenciák

Az ő jelenlegi tanulmányban Dr. Petersdorf és munkatársai középpontjában egy hatodik HLA típusú úgynevezett HLA-DPB 1. Több, mint 80 százaléka egyébként kiegyenlített átültetések hiba van a HLA-DPB 1. A kutatók azonosítottak egy genetikai variáció társított mennyi HLA-DPB 1-ben jelen van, vagy a “kifejezve,” a sejt felszínén. Emberek a magas expressziós variáns sok példányban HLA-DPB 1-ben a felületeken való sejtek, miközben az emberek az alacsony expressziós variáns kevesebb példányban.

A kutatók elemezték az adatokat több mint 2000 leukémiás betegek, akik kaptak a csontvelő transzplantáción idegen donortól illeszkedik HLA-A, -B, -C, -DRB1 és -DQB1. A többség (1441 címzettek) volt eltérés van a két HLA-allélek DPB 1, míg a fennmaradó 588 beültettük HLA-DPB 1-kiegyenlített donorok.

A kutatók azt találták, hogy a kockázat a graft versus host betegség csak fokozta, amikor az igénylőnek a magas expressziós HLA-DPB 1 allél. Azt sugallják, hogy ez azért lehet, mert a nagy számú HLA-DPB 1-ben másolatokat a recipiens sejtek bemutat egy jól látható cél a transzplantált donor immunsejteket. A kockázat fokozódott, amikor a címzett magas expressziós allélt kapott transzplantáció HLA-DPB 1-egyező donor alacsony expressziós allélt.

Kedvezményezettjei számára egy alacsony expressziós allél, a HLA-DPB 1 egyezés kevésbé volt jelentős, és a címzettek volt kisebb általános kockázatot GVHD. A kutatók azt javaslom, hogy azért, mert a sejtek ezen címzettek kifejezni kevesebb példányban HLA-DPB 1 a felületükön, az átültetett donor immunsejtek nem reagál olyan erőteljesen.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a HLA-DPB 1 megfelelő segíthetnek csökkenteni GVHD kockázatát, különösen a kedvezményezettek, akik magukban hordozzák a magas expressziós allél. “Adataink új információt nyújthat a szerepe a HLA-DPB 1 expresszió a transzplantációval kapcsolatos kockázatokat, hogy lehet használni, hogy irányítsák a megfelelő donorok kiválasztása jövőbeli transzplantált minimalizálása érdekében a kockázat az akut graft versus host betegség,” a tanulmány szerzők.

Petersdorf EW, Malkki M, O’hUigin C Carrington M, Gooley T, Haagenson MD, Horowitz MM, Spellman SR, Wang T, Stevenson P. nagy HLA-DP-expresszió és a graft-versus-host betegség. New England Journal of Medicine (2015).

Fleischhauer K. Immunogenetics HLA-DP – egy új szemszögből, a megengedett eltérések. New England Journal of Medicine (2015).